Ο Ρυθμός είναι το παν


Μετράτε θερμίδες;

Συνήθως στη διατροφολογία μιλάμε για το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή πόσες θερμίδες λαμβάνουμε με ό,τι τρώμε και πόσες καίμε μέσα στην ημέρα. Το σκεπτικό είναι το εξής: Εάν η διαφορά είναι θετική, άρα περισσεύουν θερμίδες, το σώμα τις αποθηκεύει και αυξάνεται το βάρος μας. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, τότε το σώμα χρειάζεται να κάψει από την αποθηκευμένη ενέργεια, άρα μειώνεται το βάρος μας.

Ακούγεται απλό, ακούγεται μαθηματικό και είναι δύσκολο να φέρεις αντίρρηση. Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα και γραμμικά, αλλά πολύχρωμα και πολυεπίπεδα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται στο πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας και η πέψη μας· τόσο πολλοί που κάνουν την απλή εξίσωση «θερμίδες μέσα μείον θερμίδες έξω», αν και σωστή σε τελευταία ανάλυση, να φαίνεται υπεραπλουστευτική και να οδηγεί αρκετές φορές σε παραπλανητικές ερμηνείες, ως προς την πρακτική της εφαρμογή.

Η προσέγγιση Mind-Body Nutrition, που αναπτύχθηκε από το Institute for the Psychology of Eating, αναγνωρίζει τουλάχιστον 11 βασικούς τέτοιους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο «Ρυθμός», με την έννοια του πότε και κάθε πότε τρώμε. Οι ώρες του φαγητού αρκετές φορές παραβλέπονται από τους ειδικούς σε σχέση με το σωματικό βάρος, αλλά μελέτες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Το πείραμα με τις ώρες φαγητού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ομάδα ανθρώπων που έλαβε μέρος σε σχετικό πείραμα, μπήκε σε πρόγραμμα διατροφής 2000 θερμίδων ημερησίως. Στην πρώτη φάση του πειράματος, λάμβαναν και τις 2000 θερμίδες που τους αναλογούσαν, μόνο κατά τη διάρκεια του πρωινού. Όλη την υπόλοιπη ημέρα έπιναν μόνο νερό ή τσάι ή ρόφημα από άλλο βότανο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς θερμίδες. Ακολουθώντας αυτό το σύστημα, όλοι οι συμμετέχοντες στο πείραμα είτε έχασαν βάρος, είτε έμειναν στα ίδια. Στη δεύτερη φάση του πειράματος, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι λάμβαναν και τις 2000 θερμίδες της ημέρας, μόνο κατά τη διάρκεια του βραδινού. Την υπόλοιπη ημέρα πάλι δεν έτρωγαν τίποτα, παρά μόνο φυσικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη και θερμίδες. Ακολουθώντας αυτό το σύστημα, όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες πήραν κιλά!

Αυτό που πρέπει να μας μείνει από το παραπάνω είναι ότι το να μετράμε απλά θερμίδες ή γραμμάρια λιπαρών μέσα στην τροφή μας, κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Είναι χαμένος χρόνος και άδικος κόπος και ταλαιπωρία, εάν δεν εφαρμόσουμε μια πιο σφαιρική προσέγγιση, που να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα το πότε και το κάθε πότε τρώμε.

Συμπεράσματα & Συμβουλές

Οι παλαιστές Σούμο στην Ιαπωνία, επί αιώνες ακολουθούν την τακτική του να τρώνε τα μεγαλύτερα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να γίνουν όσο πιο τεράστιοι γίνεται. Για τους παλαιστές Σούμο, όσο πιο τεράστιοι, τόσο πιο πετυχημένοι. Αυτή είναι γνωστή ως «δίαιτα Σούμο».

Ο Ρυθμός είναι το παν! Η πραγματικότητα είναι ότι τις βραδινές ώρες και τη νύχτα, ο μεταβολισμός μας είναι στο χαμηλότερο σημείο του, άρα και οι καύση θερμίδων είναι στο ελάχιστο. Η συνήθεια του να μην τρώμε ή να τρώμε ελάχιστα όλη μέρα και να έχουμε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας μας το βράδυ, δουλεύει ενάντια στις προσπάθειές μας για βέλτιστη ενέργεια και καύση θερμίδων.

Ποιες είναι λοιπόν οι καταλληλότερες ώρες για τα γεύματά μας; Η απάντηση είναι, κατ’ αρχήν, «όποτε αισθανόμαστε ότι πεινάμε». Πέραν αυτού όμως, σε σχέση αποκλειστικά με το σημείο όπου βρίσκεται από φυσικού του ο μεταβολισμός μας μέσα στην ημέρα, σε γενικές γραμμές η συμβουλή είναι: πρωινό μεταξύ 6 και 9μιση, μεσημεριανό μεταξύ 12 και 1μιση και βραδινό τόσες ώρες πριν τον ύπνο, όσο χρειάζεται για να έχουμε χωνέψει αυτό που έχουμε φάει πριν κοιμηθούμε!

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.